Barnmorskor säger ifrån och önskar en annan verklighet i dagens förlossningsvård

Hej, nu händer det saker bland Sveriges barnmorskor, längst har barnmorske"upproret" kommit i Stockholm, där arbetsvillkoren många dagar på de flesta sjukhus är under all kritik!

Förstår om detta skapar oro för er gravida som snart ska föda på någon av dessa kliniker, kommer jag få det stöd jag behöver, kommer det finnas personal där för mig?

Arbetsförhållandena inom förlossningsvården har inte helt plötsligt blivit oacceptabla, utan det är en förändring som skett under många år, där det blivit mer och mer accepterat att som barnmorska springa som en skållad råtta mellan de födande som man ansvarar för. Och det man prioriterar bort är att själv dricka, äta och gå på toaletten. Reflektion och att få debriefa med sina kollegor finns knappt utrymme för, man jobbar för fullt hela sitt pass och pustar ut när man kommer hem.

Det jag vill förtydliga är att personalen blir trötta, sjuka och utarbetade för att de gör ALLT för att ge kvinnor/paret som föder en så bra födsel, som det bara är möjligt! Målet med upproret är att alla födande skall få ha en barnmorska hos sig när man föder, för att på sätt få en dräglig arbetsmiljö, men det finns också otaliga studier som visar på fördelarna med kontinuerligt stöd.

Som gravid hjälper det föga att oroa sig och måla upp scenarion där det inte finns personal för er, men det är inte konstigt om dessa tankar dyker upp, speciellt om man är rädd från början. Försök istället att fokuserar på det NI kan göra för att få en bra födsel tillsammans och att personalen är ett välkommet tillskott till ert samarbete! En stark rekommendation är att gå en profylaxkurs och jobba ihop er, träna ordentligt sista veckorna innan födseln så att det känns naturligt för er båda att välja dessa strategier när ni föder. Ni har då strategier/redskap som gör att ni behåller lugnet och känner en trygghet tillsammans under födseln.

Känns det otillräckligt kan en doula vara ett komplement. En doula är en kvinna som själv fött barn och vill vara med och stötta under er födsel. Studier visar att närvaro av doula ökar välbefinnandet och minskar risken för medicinska komplikationer. En doula kan även vara en vän eller syster. Det viktigaste då är att man jobbar ihop sig innan och pratar öppet om vad man vill ha stöd med. Om det är partnern som är rädd så är en doula ett utmärkt alternativ som gör att partnern inte känner att allt hänger på sina axlar utan man kan tillsammans med doulan stötta kvinnan som föder.

 

Allt för denna gång/ Jane

7 May 2013

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)