rädsla för det okända

 

Något jag vill skriva lite om är vår rädsla/oro för det okända. Eller så har vi en aning om vad som väntar, och kryddar resten med livliga FANTASIER.

Gud vad vår hjärna kan producera fantastiska hollywoodfilmer!

Jag kan berätta om när jag för några år sedan skulle göra en 2 dagars nybörjar-ridning för vuxna. Hade varit med barnen i stallet under höstterminen, och då behövt handha ponnyer, men nu förstod jag ju att det gällde STORA hästar. Oj, vad jag kunde tänka ut läskiga saker som skulle kunna hända!

Dagen kom och jag sprang på toaletten flera gånger innan avfärd hemifrån, och under de 3 timmarna i stallet var jag konstant på spänn och höll andan mest hela tiden. Väntade bara på att något skulle hända. Efteråt var jag helt slut,verkligen helt utmattad, kände mig rent av sjuk. Hela kroppen dränkt i svett och hade en enorm spänningshuvudvärk, det blev ingen rolig lördagskväll...

Dagen efter fortsatte kursen och då var jag nästan lugn som en filbunke, avslappnad och andades mest hela tiden. Vilken skillnad! Det var kul och jag kunde njuta. Vad vill jag då säga med detta? Jo, att det var ju inget som jag har sett i verkligheten eller själv varit med om som skapade mina fantasier i huvudet. Och när jag började se vad som egentligen hände i verkligheten och var i NUET kunde jag handskas med min kropp, min andning och mina tankar.

Detta gäller ju också födandet. Vi vet för lite eller ofta har fått oss en uppfattning via TV eller nätet, släktingar och vänners berättelser. Även om det är en utopi i dagens samhälle, att man är med sina systrar och vänner när de föder barn, så vore det guld värt. Visst, man vet inte hur det känns eller upplevs att föda själv, men man är van vid miljön och har sett att det är görbart. Det går att föda barn, det är inte längre en fantasi.

För när hjärnan står inför något nytt försöker den snillrikt och på många sätt tänka ut vad som väntar. Hjärnan har tyvärr svårt att vara i nuet, den "tänker" gärna bakåt eller framåt istället......

Så nu frågar jag dig, vad fokuserar DIN hjärna mest på, dåtid eller framtid?

Kan vara bra att veta när man ska släppa på tankar som inte ger något utan bara får dig att fastna i ältande eller oro. Det som är i dåtid är gammalt, har egentligen inget med idag att göra....så när hjärnan vill dit, säg stopp: - Jag är i nuet, titta dig omkring och registrerar din verklighet.

Samma sak om hjärnan bara är i framtiden: tänk om det händer? eller inte händer? osv. osv. Säg Stopp! och säg/tänk - Jag är här i nuet, titta dig omkring, registrera verkligheten och tänk på hur du klara det galant! Då klarar du framtiden lika bra, för den kommer aldrig i den form du tror, utan det är alltid NU och nuet kan man klara av...

 

Allt för denna gång!/ Jane 

  

31 Aug 2015

 
 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)